Filizlendirme (çimlendirme) en basit haliyle tohumlu besinleri kısa bir süreliğine uygun ortamda tutarak filizlenmesine ve uygun boyuta geldiğinde tüketilmek için toplanmasına verilen isim.
Tohumları suda beklettiğimizde ya da ısı ve oksijen oranı doğru bir ortamda dinlendirdiğimizde uyanırlar. Tohum üzerindeki koruyucu kabuk çatlar ve filize dönüşür. İlkokulda nemli pamukla yapılan fasulye tanelerinin nasıl çimlendiğini hepiniz hatırlarsınız. Filizlendirme sağlıklı beslenmeye artan ilgi sebebiyle son dönemde oldukça revaçta. Yapması da oldukça basit ve çok eğlenceli😊 Gerçekten mucize besin.

FAYDALARI NELERDİR?
Doğadaki her şey hayatta kalma üzerine programlanmıştır, tıpkı tohumlar gibi. Tohumlar kendilerini uzun süre koruyabilmek için değerli besinleri anti-besinsel maddelerin içinde koruma altına almıştır. Tohumlarda bulunan antibesinlerden olan fitik asit; vitamin, mineral ve diğer birçok öğenin kullanılmasını engeller. Filizlendirme, uyuyan tohumu canlı bir bitkiye dönüştürür ve anti besinsel maddeler açılarak içindeki değerli besinleri sunmaya başlar yani fitik asidi devre dışı bırakır. Filizlendirilmiş yiyecekler vitamin, mineral, fitobesin, enzim, protein ve yağ asitleriyle doludur.
O kadar çok faydası var ki;
Yüksek alkali besinlerdendirler.
Kolay hazmedilirler, gaz yapmazlar.
Besin değerleri yüksektir. Filizlendirme ile vitamin, mineral ve enzim değerleri 8 kat artar.
Kuru bakliyat ve tahıl hallerine göre vitamin, antioksidan ve enzim değerleri %800’e kadar artar.
Lif bakımında zengindirler.
Glisemik indeksleri ve kalorileri çok düşüktür. Üstelik uzun süre tok tutarlar.
Filizlendirilmiş yiyecekler deniz sebzeleri ve mavi-yeşil alglerle birlikte dünyanın en iyi üç protein kaynağından birini oluşturur. İçeriğindeki protein vücudun ihtiyaç duyduğu şekilde, yani ham amino asit halindedir.
Tahıllarda bulunan glüten gibi alerjenler, filizlenme ile çok düşük miktarlara gelirler ama tamamen bitmezler.

HANGİ TOHUMLARI FİLİZLENDİREBİLİRİZ?
İlk akla gelen mercimek ve fasulye olsa da, aslında bütün kabuklu baklagiller ve tahıllar, ayrıca ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi tohumlar filizlendirilebilir. En önemli kural, kullanılan malzemenin herhangi bir kimyasal işlemden geçmemiş olması.
NASIL FİLİZLENDİRELİM?
İyice yıkanmış tohumlar geniş bir kaba alınır. Üzerini birkaç parmak geçecek kadar temiz su eklenir ve 24 saat suda bekletilir. Daha sonra suyu tamamen süzülerek çimlendirmenin yapılacağı süzgeç üzerine alınıp üzerine bir nemli tülbent ya da nemli ince pamuklu bir bez örtülür ve günde 2 defa sabah ve akşam olmak üzere tohumlar sudan geçirilir ve tamamen süzüldükten sonra üzeri tülbentle örtülür. Direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde bekletilir. Buradaki püf nokta tohumları sürekli nemli tutmaktır. Tohumun cinsine göre 2-3 günde filizlenme gerçekleşir. Filizler tohumun 2 katına ulaştığında artık kullanılabilir hale gelmiş oluyor. Buzdolabında 6-7 gün kadar dayanabiliyor.

NASIL KULLANALIM?
Filizleri bol suyla yıkamayıp süzdükten sonra çiğ olarak ya da buharda pişirerek tüketebilirsiniz. Salatalarda, sandviçlerde ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Ne kadar çiğ tüketebilirseniz besin değerleri de o kadar yüksek oluyor.
Filizleri tüketmeye günde yarım avuçla başlayıp miktarını yavaş yavaş arttırmanızı öneririm. Yoğun lif içermelerinden dolayı başlangıçta hazmetmekte zorlanabilirsiniz.
Sevgiler
Neşe ile kalın😊
neseliyasam@outlook.com